• mitkoboev

Виното част 2

Актуализирано: Янр 17

Както знаете, в България виното винаги е било традиция и за щастие, ще си

остане такава.Нека си припомним малко от предишната ни статия. През последните няколко хиляди години вино се е произвеждало по нашите земи. Древните траки са предавали своите познания за правене на вино на славяните и прабългарите , а те на други след тях и така до днес. Винарството е занаят, преминал през всичко, издържал и надживял велики империи, който продължава и до днес.

Производството на Вино по нашите земи е огромна индустрия с дълга история и култура.

Във втората част на статията ни, ще обърнем внимание на новите тенденции при вината и как те се развиват в модерна България.

Както споделихме, винарството е хилядолетна традиция и много от винарните в страната все още използват същите места за отглеждане на грозде. Както знаете, след 89-та година винената индустрия рязко се променя и от изцяло централизирана, става частно. С тази голяма промяна започва едно възраждане на производството на тази напитка и разпространяването и в западния свят. Макар и малка, страната ни има огромна история в правенето на този божествен еликсир.


Днес, българските вина са едни от най-известните и скъпи, надминаващи френските и италианските.

Може да се каже, че днешните винопроизводители успешно успяват да се приспособят в пазара и да върнат огромна част от традицията на съхранение на вино и производството му през вековете в нашия регион. Процентът на износ на български вина е огромен, а интересът към тази индустрия също е наистина голям и то все повече сред по-младите хора. Забелязва се и една друга тенденция през последните няколко години- много от изисканите ресторанти все по-често наемат хора или т.нар. сомелиери , които да предложат на клиентите хубава напитка, заедно с храната. А това е един прекрасен знак за развитието на индустрията.

Вижда се и още един интересен момент , че много от винарните започват да връщат традиционите методи , но с модерен похват, за да могат да запазят начина по , който се е правило виното през вековете .

В следваща, трета част, ще ви предложим няколко български винарски изби, които ще ви запалят. Ще ви доближим до хилядолетната традиция, надживяла и най-великите империи. Очаквайте скоро…..

53 преглеждания0 коментари

Партньори

Bulgarian Association of Professional Chefs
Zmeeborets
Olimport-logo.jpg.png
Microgreens Bulgaria
Freeze Dried Dot Bg
2 Storks Bulgaria

@ 2021 - Chef's Club Sofia. All rights reserved.

а. 18 Ангел Кънчев, 1000 София, България

т. +359 (0) 899 835 190

е. chefsclubsofia@gmail.com

f. Chefs Club Sofia