• mitkoboev

Виното част 3- Пътешествие

Отново идва време да си поговорим за виното. Днес ще обърнем внимание на винарните и къде всички вие любители и все още запознаващи сe с напитката могат да отидат, за да се насладят на едно спиращо дъха преживяване. Винарните който ще ви дадем тук в този списък не са големи. Но там ще намерите най-важното нещо седящо зад една традиция а именно семейството. Tам ще ви посрещнат като стар приятел и с удоволствие ще ви потопят в тази традиция.


 

Но нека да не губи време в писане а да започваме:


Първата наша спирка е Дунавския край и то винарска изба “Бургозоне“ . Намираща се на брега на Дунав близо до гр. Оряхово с изглед към остров Есперанто. Името на тази винарна идва от името на римската крепост ,която е била построена в тази местност. В тази изба ще може да се насладите на страхотни бутикови вина създадени с много любов от грижливо семейство. Това е една от малките винарни, които е сред своите лозя ,а между тях стой една прекрасна лятна вила в , която ще ви посрещнат подобаващо.

Близостта на тази вила до град Плевен както и средновековната крепост Камъка я прави едно перфектно място не само за винена дегустация, но и семейна почивка.

А сега нашият списък ни отвежда в Плодородната Тракийска низина и то по-точно в Село Брестовица. Само на 17 км. от Пловдив се намира изба Bendida Winery-/Кръстена на тракийската богиня на плодородието/. При посещението си там първото, което ще забележите е семейната обстановка . Тази изба е с традиция и семейна история . Началото и започва през далечната 1944 година когато е създадена. Днес внукът на създателя , е продължил тази култура с ново оборудване. Тук ще опитате вина от традиционни сортове грозде като Мавруд и Рубин.

Традиция при тази винарна е да не филтрират виното, а да го оставя натурално и чисто и с това да се запази неговият вкус и характер.

Сега нашето пътешествие ни води близо до Гръцката и Турската граница и по скоро Село Мезек , община Свиленград. И тук ще посетим Винарна Мезек. Това е една наистина малка винарна задала си цел да върне традицията на винарството в този регион. Да си го кажем директно тук в тази изба мили читатели освен, че ще опитате качествено семейно вино ще научите и за местността и за тракийските гробници , които ще може да посетите.

При стъпването си през прага на тази изба ще разберете , колко са важни малките винарни и , че всъщност те са гръбнакът на тази голяма и вековна индустрия.

И сега идва ред на нашето последно предложение и то ще ни отведе на Черноморието , но не къде да е а в Балчик. Тук не знаем от къде да започнем , честно казано това е семейна винарна , но и не е такава, но е и историческа също така . Е драги читатели тук ви отвеждаме в Дворецът Балчик и Кралската Изба. Сградата е построена още през 1852 година с малка воденица до водопада край Балчик , но с идването на Кралица Мария воденицата става изба за вина и в последствие там се засаждат масиви за вино и ракия .

На това място има наистина уникални напитки за света и Европа като винената напитка със зелени орехчета и бадемовия аперитив . И също тук ще намерите единствената по рода си напитка за Света “смокиново вино“ .

Тук можем да ви кажем , че във дегустационната им зала ще се потопите в Царска България и ще пробвате вина преди правени и създавани от и само за Царското Семейство.


И нашето пътешествие идва до своят край и наистина се надяваме това да Ви е запалило да посетите тези места и да продължите да изследвате .


105 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички