• mitkoboev

Готвенето с Подправки

Актуализирано: 14.11.2020 г.

Статия на Шеф Виктория Цолова


Защо хората приготвят храната си по толкова различен начин по света? Има много причини , дори традиции, които са определили във времето какви вкусове харесваме или най-просто какви храни са били достъпи около нас.

 

Готвенето с подправки може би е ключово за човешкото оцеляване.

Когато говорим за подправки, включваме разбира се и люто. Кулинарните подправки се обхващат стотици ароматни растения и семена. В сравнение - броят използвани подправки зависи колко близо до екватора е една държава. Страните, които са по- близо залагат доста повече, отколкото онези, които са по- близо до полюсите. Като тук и двете групи имат достъп до голяма част от тях. Това е нещо, което повечето любители на кулинарията знаят, но някога чудили ли сте защо? Историята на подправките произлиза доста по- назад от нашите кухни.


Когато крал Аларих нахлува в Италия през 400г. , той поискал 1500 кг пипер на зърна за откуп. Следи от използване на подправки са намерени и в неолитни гробища , още през 1555 пр.хр в египетски стенописи ,където става ясно, че хората са погребвали тела с ароматни растения, защото са вярвали, че гонят зли сили, и много от тези растения презервирали телата.

Най- ранният пример за готвене с подправки е открит на керамичен съд преди 6000 г. , който имал следи от растението „лъжичина“ , което притежава чеснов мирис и почти никакви хранителни стойности.

Освен интересните аромати и дългата си история, подправките имат доста важно значение, което може да ви изненада - те убиват бактерии. Листната материя, включително и тази, която използваме за подправяне на ястия ,съдържа фитохимикали- химикал, заради който много растения имат своя вкус и аромат. Растенията произвеждат огромен брой химикали, които им позволяват да се борят с вредители и микроби като отравят или разрушават чужди клетки. Когато тези химикали са в контакт с нашата храна, те могат да имат същия ефект. Тридесетте най - разпространени подправки в света имат свойството да предотвратяват растежа на някои видове бактерии, които предизвикват най - срещаните хранителни отравяния. Например суровите меса и готвените ястия с месо могат да развият само в рамките на часове масивен брой бактерии, когато се съхраняват на стайна температура. Страни, в които средната температура е по - висока ,се използват повече от този вид подправки.

Както винаги обаче има и изключения на правилото. Пример за това са съседни страни като Япония и Корея .Традиционно японските рецепти са от време, в което месото и рибата са били в голяма достъпност, което прави консервирането им с подправки доста по - маловажно . В резултат, днешните корейски рецепти имат повече подправки от тези в Япония

Преди да бъдат познати в микробиологията и химията на модерното човечество, подправките са били считани за „магически“.

Днес е трудно да се определи точно кога и къде сме почнали да използваме подправки в готвенето. Но знаем едно – ястията, които приготвяме са неизменна част от традициите ни, които се разпространяват по целия свят .Рецептите много често са наследявани от преди толкова време че никой не знае защо и как са произлезли.

Без значение дали сме били завладени от вкуса традицията ,медицината или всичко изброено, ние сме се натъкнали на вкусни познания по пътя на нашата еволюционна история.

128 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички