• mitkoboev

Шарена сол или Мерудия

Актуализирано: 6.09.2020 г.

Това е един микс от подправки с история който се е превърнал в нещо олицетворяващо Българския вкус, кухня и култура.


В някой части на България се нарича мерудия а в други Шарена сол а в трети Чукан пипер или пиперена сол.


Всеки познава микса и всеки си го е купувал или сядал в механа и са му сервирали нещо с този микс .Но не всеки знае какво всъщност има в него и историята около него.

А тази статия е и за това, за да се запомни този микс и с надежда да започне пак да се прави и експериментира в направата му както нашите пра баби са правили. Защото се вижда как рецептата за този микс започва да се забравя.

История за съжаление както за много от нещата в България няма и не се знае от къде идва , но едно се знае, че този микс е минал през огромни трансформации и промени, за да се стигне до днешни времена в, които във всеки регион се прави различен вид, което показва ,че хората във минало също са обичали да изпробват експериментират и да правят нещо, за да използват изцяло природните богатства около тях.

Както и да се приготвя в тази смес винаги трябва да има 4 основни подправки който я правят това което е са основни и задължителни за това и те са: Сминдухът, Самардалата , Червеният пипер и естествено солта.

А останалите подправки може да са всякакви като на някой места слагат мляна царевица и тиквени семки, но това в зависимост от Регионът в който се намирате примерно за Странджа първо те наричат шарената сол ‚Чукан пипер „ и вътре слагат тиквени семки и пукана царевица / пуканки/ или нахут. А за пример в части от Тракия се нарича Мерудия или по специално околко Сливенският Балкан и там се казва, че за хубава мерудия пиперът трябва да е лют и там прибавят и диво растяща маторинка Докато във северна България , много от хората използват много повече ,неща за направата и като сух чесън, кимион. Но най-хубавата е Родопската, защото там освен всичко слагат и билки строшени и смлени билки освен основните неща вътре, което и придава уникален аромат.


Има вярване в някой места в България, че всяка от тези подправки и нейният цвят имат значение , но това значение се е загубило във времето и днес е останало само най- главното и важно .

Когато те посрещнат с питка и мерудия вярването ,е че с питката ти усещах приятното от живота , но със солта усещаш тъгата и лошото без което не можеш А подправки вътре в солта играят ролята на невидимата сила и духът, който винаги помага на човекът, когато има нужда от помощ.

Но както винаги това са поверия, които са се загубили заради проблемът , че Българското общество, за разлика от много други поверията и вярванията са се предавали от уста на уста, и те са се променяли с вековете.


И тук ще ви се покаже една рецепта от Странджа планина за Шерна сол .633 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички