• mitkoboev

КАЙМАКЪТ НА СОЛТА

Актуализирано: 22.12.2020 г.


Всеки е чувал израза “да обереш каймака”. Точно такъв е и случая с Цветето на солта. Това са млади кристали, които се образуват най- вече през активните месеци(юли и август) на изпарение на повърхността на водните басейни, където се произвежда морска кристална сол. Фините, ценни кристали са леки и не потъват. Отнесени от вятъра, те се струпват на брега на басейните като пяна(каймак) ,където се събират ръчно, за да могат да достигнат до нас потребителите! Перфектни на вкус и структура, малките кристали по нищо не се различават от така известните: Френската Fleur de Sel и Английската Maldon Salt. Естествено йодираната сол няма нужда от допълнително йодиране или третиране, което я прави натурален продукт, особено подходящ за всекидневна употреба! Всичко това се случва на едно много специално и особено място в България -Атанасовското езеро!Общата площ на езерото е 1690ха , с дължина 9км и ширина 4,3км.

То е най- богатото място на птици в България. Причината е миграцията на птиците по въздушния път, наречен “Виа Понтика”. Установени са 333 вида като Саблеклюна, Кокилобегачя, Морския дъждосвирец, Розово фламинго. Езерото е единственият дом на малката Черноглава чайка и Дебелоклюната рибарка! 14 от тези видове са световно застрашени, като например Къдроглавия пеликан!От установените 241 вида, висши растения са Солянката (саликорниа), и Морския пелин, които заемат обширни пространства на сушата. Също така може да се намерят и Морска суеда, Теснолист папур, Сбит изворник ,а Елегантният салеп е с най-голямо находище в страната, както и водораслото Дуналила салина, което отделя бето коратин, който оцветява водата в розово, а впоследствие се вижда и като оттенък в самата сол.

Тук може да се види един от най- малките бозайници в света- Етруската земеровка.

В тези високо солени води има 22 вида риби, от които най - интересни са Трииглата и Деветиглата бодливка и Кавказкото попче. Тук се намира и най голямата популация на Солничното раче!

Най- голямото находище на лечебна кал у нас Атанасовското езеро е едно вълшебно място, което всеки един от нас трябва да посети поне веднъж в живота си!


От 1980 година северната половина на езерото придобива статут на резерват, а днес то е признато за „влажна зона с международно значение“ и е включено в списъка на Рамсарската конвенция. Още от неговите отличия са: „Глобално орнитологично влажно място обявено от Birdlife“, „Място с Европейско значение за опазване на застрашени видове птици“. „Натура 2000 зона - най-редкия тип екосистема в България (крайбрежни халофитни съобщества)“. И най важното-място, където е създадена най-старата природозащитна бригада в България (1988).Всичко това е постигнато благодарение на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Черноморски солници АД както и проекта “Солта на Живота”

Естествените крайбрежни местообитания са превърнати в солници през 1906 г. Водното огледало е разделено на басейни с различна големина, с помощта на диги и валове. Дълбочината му е едва 30 см, а водите му са свръх солени. Добивът на сол се извършва по традиционен начин, който е щадящ за околната среда и не се отразява негативно на обитателите на резервата.

Добивът на сол е 50 тона на година, като от всеки басейн се вади сол само веднъж годишно.

„Морската сол се добива така, както е било и преди векове. Водата от солените езера и морета се отвежда в т.нар. „солни градини", изпарява се от слънцето, преобръща се,докато се изпари напълно.Добивът на морска кристална сол се осъществява, посредством слънчево изпарение на морската вода. Работи се по фокински метод, който се характеризира с еднократно събиране на изкристализираната сол. „ – както пишат от „Черноморски солници” АД

Най скъпата морска сол в света “Цвете на солта” може да се добие в България единствено в района на резерват Атанасовско езеро.

Ще я познаете по леко розовия цвят и уханието на море. Деликатният солен, леко сладникав вкус я прави уникален натурален продукт, единствен по рода си в България.Вследствие на внимателното образуване, събиране и пакетиране на солта, продуктът запазва голяма част от съдържащите се елементи - йод, калций, магнезий, калий, цинк, манган, желязо, бетакаротин и други.

Морската сол е напълно естествен природен продукт. Съдържа повече от 100 минерални вещества, главно натриев хлорид, или т.нар. готварска сол, което я прави предпочитан избор от привържениците на здравословното хранене.


Подарете си щипка от този дар на природата, като посетите един от тези сайтове, специално подбрани за вас от Chef’s Club Sofia: Лагуната на живота


Българска федерация Био разнообразие


Черноморски Солници АД Бургас


258 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички