• mitkoboev

Картофите в Перу

Актуализирано: 7.09.2020 г.

Една уникална статия на Коко Николов Днес ще говорим за един от най-широко разпространените и непретенциозни зеленчуци в момента, а именно картофите. При последното си пътуване до Латинска Америка, минах през Перу, страната на инките, и осъзнах колко важна част от тяхната култура са картофите. В Перу се отглеждат над 4,000 сорта картофи. Разнообразието е невероятно, като започнем от розови, лилави, сини, жълти и дори стигнем до картофи с розови и бели ивици.

 


Смята се, че картофите са култивирани преди 7,000 години от местните фермери, населяващи площите около езерото Титикака, между Перу и Боливия. Картофите били основния източник на енергия за инките. Те били толкова важни за тях и дори имали други приложения извън това да бъдат основа с тяхната кухня. Картофите също били използвани в медицината. Инките вярвали, че когато се поставят сурови парчета от картоф върху счупена кост, те ще помогнат за по-бързото ѝ заздравяване. Също така вярвали, че картофът помага при зъбобол и ревматизъм.

Доказателство за това, че картофите били от изключителна важност за инките може да бъде намерена и в ритуалните им погребения. Често срещано е било да погребват близките си с ценни вещи, както и с картофи.

След толкова много приложения, няма как да не се отдаде един ден специално на картофите. В Перу 30ти Mай е известен като Национален Ден на Картофа. В днешно време с този празник се цели да се съхранят културата и традициите, които все по-малко фермери поддържат. С напредването на годините и промяната на климата, отглеждането на картофи поставя все по-големи предизвикателства пред местното население.

Денят на картофа връща традициите и напомня на хората, колко важна част от тяхната култура е този продукт. Празника се отбелязва с най-различни занимания от рода на белене на картофи до пеене на песни, посветени на тях, до кулинарни състезания. Повечето ресторанти в Перу имат специално меню на този ден. Менюто се върти около многобройните ястия с картофи в перуанската кухня.
Едно от най-популярните ястия в картофи в Перу е Papa a la Huancaína. Това ястие произлиза от областта на Уанкайо и бързо става популярно из цялата страна. Papa a la Huancaína е студена картофена салата с богат и леко пикантен сос, който се прави от (aji amarilo chili) Ахи Амарило чили (questo fresco), прясно бяло сирене и неутрално олио. Соса се блендира и се сервира върху сварените картофи заедно с варени яйца и маслини.Papa Rellena също е много популярно ястие в Перу. Ястието може да бъде намерено и в други държави в Южна Америка, но всяка страна има специфика на изготвянето на рецептата. Papa Rellena представлява крокет, направен от тесто от печени картофи и пълнеж, който най-често е от телешко месо, лук, варени яйца и кимион. Крокета е пържен и за това е често срещана храна по улиците на Лима и големите градове.


Chuño е следващо в списъка. Това ми направи най-силно впечатление, понеже беше много различно от това, с което свързвам картофите. Chuño e изсушаване на картофи, чрез замразяване. Самия процес отнема около 5 дни и се прави с картофи, които са резистентни към замразяване. Това е традиционен метод, използван от инките. Производството на чуно става през юни и юли, когато е зимата в Перу и температурите във високите части на планината достигат -5 градуса. След като картофите са събрани, те биват разстилани на земята и оставени да замръзнат вечерта. На следващия ден се оставят да се размразят от слънцето. Процеса се повтаря около 3 нощи и резултата е естествено изсушаване, чрез замразяване. Когато минат тези 3 нощи, картофите се събират отново и се пренасят в специално отделени равни площи, където фермерите стъпват по тях да изкарат останалата вода и да премахнат кожата.

Съществуват два вида Чуно, бели и черни. По – широко разпространените из перу са белите. Те се мият в речна вода след като са замръзнали и накрая биват сушени на слънце. Черното Чуно не е толкова популярно. Картофите не се мият след като замръзнат и никаква влага не се допуска през целия процес.Картофите са неизменна част от живота на повечето хора днес. Едва ли има хора, които не обожават пържени картофи, но рядко се замисляме каква историческа важност са имали преди години. Как са били основа в изхранването и поддържането на една култура. Винаги е интересно да погледнем как един продукт има такова голямо влияние върху културата и традициите на един народ. Това е начин да се сетим и за традициите в нашата страна и да се замислим дали и ние правим всичко необходимо да ги запазим. 

Източници:

https://www.theguardian.com/environment/2019/nov/29/how-perus-potato-museum-could-stave-off-world-food-crisis

https://www.trafalgar.com/real-word/peruvian-potatoes/

https://en.wikipedia.org/wiki/Chu%C3%B1o

242 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички