• mitkoboev

Пататник и неговата история

Актуализирано: 6.09.2020 г.


Легенда гласи, че колкото са и селата в Родопите толкова са и рецептите за пататник.

А името Пататник не се знае от къде идва точно и защо всъщност ястието не се казва „Картофник“ , но се знае, че идва от думата „Патати“ която е вляза в Българският език преди много години и при проверка в тълковният речник на Найден Геров от 1895 година срещу думата “ „пататы” са посочени синонимите „барабой”, „компир” Това е просто ястие картофи, сол ,джоджен, яйца и масло . Навсякъде може то да ви се поднесе в различен вид , като баница или като шницел което е /гол пататник/, може и да е с гъби което е /горски пататник/ но има едно златно правило в пататника Картофите трябва да са родпски сиренето прясно и корите туко що наточени. Иначе никога няма да успеете да достигнете вкусът, който той трябва да има.

Историта на пататника е далечна и никой не я помни, но има много митове поркай нея, Може да ви звучи странно, но в тези легенди има много Западно Европейски корени . Една от легендидте разказва за войници преминаващи през Родопа на път за Истамбул който били много изморени от дългият път и се спрели в планината пред извор, където млада девойка е перяла и когато един от войниците се понечил да пие вода, тя му се е скарала, за това, че той и цапа водата със свойте мръсни ботуши и така между тях е пламнала силна любов и тя го гостила с нещо, което да му даде сили, и така се родил Пататника, който и днес се прави навсякъде, и е едно от ястията, които всеки свързва България с него.


А друга легенда разказва, за пътешественик от Германия, който е пътувал из България и докато обикалял из Родопите се бил загубил, но бил приютен от бедно семесйтво, което нямало много, но искали да ги нахранят и впечетлят и домакннията направила това ястие и той толкова го харесал, че го занесъл обратно в Германия и до ден днешен можело да се намери нещо подобно картофено такова там наречено Картофел Пуфер.

Но да това всичко, са просто легенди и митове, за произхода на това ястие, чрез, които то прибовива още по-голяма мистичност.

Това е едно хубаво и калорийно ядене, но за всички , който отиват в Родопа планина трябва да се даде оточнение, че ако се окажете в Източните Родопи и ви го сериврат в тесто това е начинът там,

А път ако се намирате в Средните Родопи, там той се прави на тиган, а в много случай за ястието, картофите там са леко сварени преди да се настържат.

Но както и да се сервира и прави, това ястие винаги ще олицетворява българската култура и дух и ще показва, че даже понякога не е нужно да ходим далеч, за да опитаме нещо вкусно а то е просто до нас, но трябва да се обърнем.

266 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички