На гости при 10 DIECI - Италиански привкус в български дух.

Актуализирано: 30.12.2021 г.

Не просто вечеря, а интересна история, разказана от шеф, който обича това, което прави – Шеф Калоян Колев

 


10 DIECI е бутиков ресторант, намиращ се в село Девино, област Търговище. Направен е в сградата на бившето училище на селото от шеф Джанфранко Киарини и съпругата му Анна. Категория ресторант, направен специално за тях, което разбрахме след историята, която самият ни разказа.

След като са избрали мястото, са поискали разрешение, да отворят ресторант, при което жителите на селото са останали учудени, защо ще желаят да отворят ресторант с 10 места. Макар дългите убеждения, които се опитали да отправят, че проекта е бил крайно безсмислен, шеф Джанфранко е бил непреклонен и ресторантът е налице.


 

Мястото, където се намира ресторантът е уникално красиво и гледката те оставя без думи. Самото отиване до мястото е малко пътешествие, което определено дава своя чар. Шеф Джанфранко вече има създадена мрежа от контакти с хора, които му доставят уникални ,качествени и местни български продукти. Черни трюфели са недалеч от задния му двор. Менюто се променя сезонно и е доста интересна комбинация от български продукти и италианските традиции, с които шеф Джанфранко е израснал. Мога смело да кажа, че резултатът от тази комбинация е доста интересен и вкусен.

Пример за някои от нещата, които прави- взима българско овче сирене от малка ферма, увива го в слама и го оставя да зрее под земята за 3 месеца. Резултатът е изключително добър.

Или прилага техника за осоляване и ферментиране на аншоа, но с черноморска цаца. Ако решите да посетите мястото, не мислете дълго, защото реално ресторантът е резервиран вече чак до декември! Сервизът е изключително добър. Малка винена листа с вина от вила Мелник акомпанира менюто перфектно. Зехтина, който шеф Джанфранко използва е един от най-добрите в света, не типично за италиански шеф ,защото произходът е от Испания!


 

Аз изпробвах 12 степенното меню, едно от последните летни преди да бъде сменено с есенно. Не искам да изпадам в толкова много подробности и разваля преживяването на хора, които евентуално ще пробват същото меню, искам да споделя двете ястия, които ми хареса най-много.Степен 6 или кръстено степен ”Вдъхновение”- занаятчийска луканка с трюфели, поднесена с картофено пюре с босилек и майонеза със сладко от шипки – учудващо за мен комбинацията е уникална и перфектно се допълва. Изключително вкусно! Степен 10 или степен “Фермерско месо”- свинско филе су-вид, поднесено с полента и домашна горчица с портокал. Най-доброто свинско филе, което съм ял, супер сочно и в комбинация с горчицата, трудно мога да опиша с думи!


 

Направи ми огромно впечатление колко скромен е шеф Джанфранко. Да бъда честен, очаквах нещо съвсем друго. Той просто обича това, което прави и иска да готви вкусна храна, своята кулинария и да създава едно уникално преживяване и позитивни спомени за гостите си. Аз му пожелавам успех и надявам се скоро, да бъде разпознат и посетен от кулинарния гид „Мишлен“.


Рубриката “Кулинарни Сетива” представя различни гледни точки, мнения и полемики, и не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Шефс Клуб София”.

281 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички