• mitkoboev

Гъбите – нито растения, нито животни

Една статия на Шеф Виктория Цолова


Вкусни и полезни,данни за консумацията на гъби има от преди повече от 18 хиляди години.


 

През последните години, апетитът ни за гъби се засилва поради развитието на веганството и здравословното хранене, където присъстват в челните позиции на менюто, поради високото си съдържание на витамини.

Гъбите са в царството на еукариотните организми.Растат в почвата като растения и се нуждаят от кислород като животните ,а някои от тях имат симбиотична връзка с дърветата(микориза).

Срещат се над 140 хиляди вида, от които 3000 са ядливи,75 светят в тъмното и 200 от тях са халюциногенни.

Съществуват от милярди години и в днешo време най-големия жив организъм Armillaria ostoyae е с големина от 2 400 акра или почти 10 квадратни километра .Особено добре трябва да се познават и отровните видове гъби. Токсичността им причинява от леки храносмилателни проблеми, алергични реакции и халюцинации, до тежки органни увреждания и дори смърт. Въпреки това, има и гъби, които са годни за повечето хора, но може да предизвикат алергични реакции или хранително отравяне при други. Също така, в много ядливи гъби, които растат в замърсени места, могат да се натрупат замърсители като тежки метали и отново да доведат до хранително отравяне


Гъбите се консумират основно заради хранителната им стойност, която е сходна с тази на зеленчуците и продуктите от животински произход.

Служат за храна на човека още от древни времена ,а в Египет и Гърция са наемали хора, които да опитват кои стават за безопасна консумация. Първите култивирани гъби са в Азия от 600 г.пр.н.е. В днешно време по-голямата част от производството в света са печурки, понеже за отглеждането им не е необходима светлина.

От кулинарна гледна точка гъбите са доста сполучливи за готвене, понеже трудно могат да се пресготвят, което се дължи на съдържанието на полимерно вещество, наречено хитин. Знаем, че протеините в месото, например, са доста топло чувствителни и за това използваме термометри за измерване на температурата, доколкото хитиновата структура на гъбите ги прави доста по - устойчиви на топлина.


 

Надали си даваме сметка колко малко знаем за тези наглед тривиални организми и за тяхното огромно значение. Без тяхното съществуване земята щеше да представлява едно огромно бунище, затрупано от неразлагащи се органични отпадъци, без растителност, без кисело мляко, сирене и кашкавал, без бира, без антибиотици и може би без живот.

213 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички