(Не)Яденето на мусака ще спаси света?


Празничните дни на българите бяха помрачени от британските разкрития, поставящи любимото ни ястие мусака на челни позиции в класацията "Най-вредни за околната среда ястия". Веднага в социалните мрежи се появиха постове от притеснени кулинари, разяриха се дискусии и дори се стигна до анонси, че Европа се кани да забрани родното ни ястие - гордост на поколения българи. Но има ли причина да се притесняваме? Ще изчезне ли мусаката от кулинарната карта на света?


Краткият ни отговор е НЕ! Но нека да разгледаме темата малко по-задълбочено и да надникнем в същността на въпросното изследване.

Откъде тръгна всичко?

На 17ти декември британската медия Uswitch публикува материал - Which European meals have the largest carbon footprint?, в който обявява 10те европейски ястия с най-високо отделяне на вредни емисии. Изследването се позовава на рецепти от BBC Good Food в случая - Bulgarian Moussaka, като използва My Emissions калкулатор да изчисли емисиите за порция ястие. Според проучването традиционната българска мусака води класацията, като при приготвяне й може да се отделят до 47 884 водороден диоксид (около 11 971 за една порция). Основният виновник за това е телешкото месо. От Uswitch отбелязват още, че водородните емисии, които се отделят при приготвянето на българското ястие, се равняват на разстояние от 47.6 км, изминато с автомобил.

И преди да продължим с нашата разбивка, бихме искали да изрично да споменем, че ние от Шефс Клуб София приемаме темата за климатичните промени и опазването на околната среда изключително сериозно. Затова и внимателно се задълбочихме да проверим истинността на публикувания анализ. Ето и нашето мнение по темата.

Кои са Uswitch?

Така да започнем от това, че компанията Uswitch не е нито научна или академична организация, нито сертифицирана за точни изследвания в кулинарната област, както и техните статии и разследвания не съдържат подкрепени тези от експерти, провели същата методология. Uswitch са компания, която помага на потребители в Англия да направят избор на оператори от мобилни до интернет (както и телевизия). През последните години в техния блог залагат термина „carbon footprint” , като фокусират своите съвети към потребителите на базата на какъв би бил карбоновият отпечатък, който ще оставят ако ползват една или друга услуга в сферите на ком