• mitkoboev

"Мишлен" на Балканите

Актуализирано: 20.10.2020 г.

Скъпи читатели,


С гордост можем да заявим, че 2020 година има и своите хубави моменти.

Това е прекрасен повод за празнуване за всички, които са в гастрономията и особено онези колеги, които се развиват на Балканите . От скоро още една държава на Балканите официално навлезе в Гидът „Мишлен“ . Това е западната ни съседка Сърбия .

За всички, които не знаят, „Мишлен“ (от английски: Michelin) е гид , създаден преди около 120 години , като в началото с единствената му цел е туристическа - да показва приятни места за храна на всички пътуващи . Днес той се е превърнал в институция в кулинарията и оценка за най-добрите ресторанти в света.


Тази година нашите приятели - сърбите ще присъстват с техните ресторанти в Гидът „Мишлен“ 2020. По традиция селекцията ще бъде направена от анонимни инспектори.

Но защо това е добра новина и за нас? Добавяйки още една държава в списъка, това е огромен шанс за всички на Балканите да блеснат. Това, драги читатели, е страхотен потенциал за развитието на туристическата индустрията на полуострова.


И още по-конкретно за България? Ние на Балканите винаги сме били свързани и сме обменяли култура. В много от кулинарните среди по света не ни делят на „традиционна българска“ или „сръбска кухня“, а ни обединяват под т.нар. „балканска кухня“. Именно нашите прилики и дълго съжителство правят нашите ястия толкова сходни, като например: така познатата ви мусака, която се приготвя в Гърция и у нас, любимите ви сърми, които се срещат и в Турция, ароматният качамак, който се подвизава под името „намали“ в Румъния и тн.

Фактът ,че този гид стъпва на още една балканска територия, макар и в съседна Сърбия - само на километри от България само по-себе си показва, че нашата кухня започва да бъде гледана с други очи и да има все по-засилен интерес към нея .

А ние всички като професионалисти можем да се обединим и да направим една истинска, голяма революция в готвенето. Нека да погледнем на тази новина с мотивация и вдъхновение, които да ни помагат да създаваме все по-добри ястия и да показваме повече нашата култура.


Ако ви е харесала статията, ще се радваме да я споделите и да ни помогнете да достигнем до все повече хора.

412 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички