• mitkoboev

История на Марципанът


Тук в тази поредица от статии драги читатели ще ви запознаем с продукти , които са били част от нас дълго време и сме си мислили , че са правилните и истинските , но истината е съвсем различна. Но нека да не губим време а да започваме направо и да ви потопим в историята на така нареченият български “Марципан”.

Всеки си и е купувал като малък така сладкото увито в алуминиево фолио с името “Чайка” или “Люлин” или поносимите вариации “Кума Лиса” и шприцованите бонбони”Лилия” и си и е мислил , че са прекрасни, и че са направени от марципан . Е истината приятели е друга. Всъщност това не може да се каже ,че е било марципан , но за да разберете това първо трябва да Ви разкажем , за историята на истинското лакомство и неговата поява .

Истинската смес за направата му е от сладки и горчиви бадеми , захар , бадемово масло и понякога розова вода.

Всъщност тази сладост има хилядолетна история още в приказките”1001 нощи”се говори за него и неговите качества.В древен Рим и Гърция се намират надписи , които свидетелстват също за смеси подобни на марципана . На много места се е използвал и като лекарство или като афродизиак.

Историята всъщност на този десерт е обвита в много легенди и митове.

В една от теориите се счита , че може би началото започва в Индия , когато населението се научава как да преработва и добива захар , и в късни години тази технология е пренесена по пътя на коприната в Персия и Арабският свят и там се заражда самият десерт. Като се има предвид , че по това време арабският свят е дал много десерти на света известни и до днес като Локумът или Халвата. Друга легенда в Испания гласи, че всъщност марципанът е произведен в манастир близо до град Толедо и рецептата е била пазена в години, защото се е правела единствено за Рождество. А манастирите днес които са претенденти за призът къде е създаден марципанът са много.

Друг разказ споменава чеисторията му започва в средновековна Германия в 1204 годинав градчето Любек , когато по време на големият недоимъкедин пекар решил да използва бадеми вместо брашно и подтикнат от недоимъка той създава марципана .До ден днешен Град Любек също се смята за голям център , за любителите на марципан.

Също така има и италианска версия която свърза град Милано и остров Сицилияс това лакомстводруги претенденти за битката как е създаден марципанът са Унгария и Австрия..Да си го кажем честно много държави спорят как е създаден този десерт и всяка една е създала някаква история , за това как е произведен , но едно е сигурно , че той днес е незаменима част от кулинарията


Като всяко нещо свремето имарципанът търпи промени катозапочват да се появяват много вариации от орехи или фъстъци

Особено големи промени в производство и подобия на тази сладост се появяват по време на двете световни , войни когато бедността и гладът се шири и света , а бадемите и захарта са били скъпо удоволствиеи така се създават вариации с грис или кус-кус.А историята на Българският “Марципан” всъщност започва в годините на пристигане на социализмът и новият строи. Първото му производство по съветски модел започва във национализираната фабрика “ Своге”. Но да сме обективни всъщност идеята за създаването му е била съвсем друга. Самата идея е била за създаване на нещо, което да е евтино и достъпно и да замества шоколадът. Така се стига до смесването на брашно соя или какао с вода и аромати, за да е стигне до различни видове сладки изделия. В Някой места се слагат белтъци ,за да се получи марципан ”Варна” който домакините са ползвали, но за жалост нищо от тези споменати неща няма нищо общо с истинския марципан. А от къде и как се слага името “Марципан” на всички тези изделия , никой не знае и това е останало тайна. Хубавото е че днес хората започват да разбират какво е инстинксият марципан.И се забелязва , тенденция че все повече хора започват да го използват в своята кухня особено по-младите. Но като всяко нещо истинският марципан навлиза много трудно в домакинствата, защото много от хората все още са свикнали със тези вкусове от преди и гледащи с носталгия към тях.

285 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички