• mitkoboev

Скритите Герои

Драги читатели,

Тази статия ще е по-различна от останалите. Днес няма да говорим за напитки, храна или техники. Днeс ще стане дума за ресторанта .

Всеки от нас ходи на заведения и хапва , но само ние които, работим в тази сфера знаем всъщност какво става вътре."Един ресторант функционира като истински жив организъм, в който даже и една малка част от него да липсва, се усеща сериозно . "

Всеки от нас е чел статии и интервюта за готвачи и техните успехи…

Затова днес ще разкажем за тази част от ресторанта , която остава скрита от светлината на прожекторите . Това са хората, без които това място няма да функционира, а именно: миячът , „коми шефът“ ли ученикът и сервитьорът който полира чаши всяка вечер отзад .


Ако за пръв път чувате думата „мияч“, ще ви го обясним по този начин. Представете си вашият съпруг/ съпруга/ съквартирант или ако сте колега – готвач, да домъкне няколко загорели тигана и тенджера, или няколко чинии и чаши за миене, като ви препират да бързате, защото трябва да приготвят още храна , но чиниите са на привършване. Или се опитайте да научите всички препарати за почистване , който трябва да ползвате . Тогава ще разберете колко тежка е работата на мияча в ресторанта всъщност. Това е само малка част от ежедневните задачи, с които един мияч се сблъсква. И повярвайте - какъвто и готвач да си, ако твоят мияч не е на работа, си обречен.

И за всички колеги в индустрията един полезен съвет - ако се сприятелите с вашия мияч, това ще направи вашата работа много по-лека." Миячът-Това е един от хората, от които много зависи вашата кухня и без които, нито сервитьорът ще може да ви донесе в нова чиния ястието, нито готвачът ще има чисти тигани на време. "


Другият герой, за когото ще поговорим днес, е т.нар. на работен език „Коми Шеф“ Това обикновено са хора в началото на тяхната кариера , които тепърва се учат. Също така, това са хората за т.нар. „мръсна работа“. Известни, като „Комита“ , без тях кухните няма да функционират. Това са и тези хора, които се грижат зеленчуците да са нарязани, тавичките да са сменени и всички тези малки неща , които улесняват всеки един готвач да може да сготви бързо и качествено. За тях може да се говори много , за жалост те са на най-ниското ниво в йерархията на кухнята и често биват третирани, като такива. Но едно трябва да се каже - това са другите важни фигури в ресторанта, с които ако сте приятели, винаги ще правят нещата както искате и ще Ви помагат. А работата, която вършат винаги изисква доста ментална подготовка и издръжливост.


Не на последно място са сервитьорите или на много места наричани „рънари“ . В много случаи това са студенти с почасова работа и много млади хора. Те са колегите , които бързат винаги да занесат яденето на време и да не объркат масите, и носят напитките на клиентите. Това са и хората , които полират всяка една чаша или чиния , за да са чисти, когато стигнат до клиента. Те винаги трябва да са бързи , но и да вършат работата перфектно ,защото са пресирани от техните наставници , но и от готвачите. Можем да ви кажем ,че ако един от тези „рънари“ липсва, то вие като гост ще го усетите много бързо, като храната ви се бави значително.

Ето защо, ние от "Шефс Клуб София" апелираме към респект към тези позиции и винаги се стараем да им отдадем заслуженото отношение.

И това, драги читатели, са само част от героите , зад кулисите на един ресторант. Части от душата на едно заведение, без което то няма да може да функционира , и мениджърът да посреща гостите, и главният готвач да показва своите идеи в менюто.

115 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички