• mitkoboev

Ден на Независимостта

Честит 22 септември - Ден на Независимостта на нашата мила Родина България.

 

Днес е специален ден, защото на тази дата през 1908 година във Велико Търново България окончателно отхвърля политическата и финансова зависимост от Османската Империя и поема съдбата си в свои ръце. Днес е велик и поучителен ден за всички нас. Този ден ни припомня, че ние сме свободен народ и единствено ние можем да променим бъдещето си и да го изградим да бъде такова каквото винаги сме желали.Нека този ден Ви донесе положителни емоции. В духът на този празник, драги читатели, искаме днес да Ви дадем няколко предложения какво да направите, видите или опитате докато сте в старата столица на България - Велико Търново .

Нека да започнем Търново е различен и уникален град, в който е събрана хилядолетна история. Тук драги читатели можете буквално да се потопите във времето и да минете през всички периоди на нашата история. Първата спирка от нашия малък пътеводител за любителите на храна, вино и приятни изживявания е:

 
Старият град на Търново.

Това е мястото, където може да се любуватe на Възрожденска архитектура и да се докоснете до забравени занаяти. Тук Вие ще потънете изцяло във времето и ще забравите бързо коя година е. А ако сте любители на кафе и сладко, повярвайте ни, това е вашето място. Просто се отбийте до шекерджийницата на Самоводската чаршия и се насладете на едно хубаво, традиционно кафе на пясък с бяло сладко.Второто място, до което трябва задължително да стигнете е Царевец. Тази крепост е една от малкото останки на Средновековна България.Това е мястото където можете да изживеете Възрожденския период на България и дори и Средновековието. Тук имате възможността да станете част от уникален светлинен спектакъл вечер. А ако искате да придобиете усещането за Стара България, ние бихме ви предложили да посетите Ресторант Иван Асен, който с гледката към крепостта и храната си ще ви потопи обратно в миналото. Третото наше предложение, какво да направите във Велико Търново, е свързано с едно изконно за българската култура питие, а именно виното. Нашият горещ съвет е да посетите някоя от българските винарни в околността като например Ялово, или най - малкото да стигнете до Винения Дегустационен Център във Велико Търново. Запазете си място и направете тур-дегустация на български вина от цялата страна, които са придружени от вкусни разядки. Любителите на историята освен че ще се насладят на хубаво вино, ще имат и възможността да научат много за интригуващата история на българското вино.


На ценителите на природата на нашия магнетичен Балкан ние ще предложим да посетят Винарска изба Ялово.Само на 15 километра от Велико Търново ще намерите сгушено в полите на планината село Ялово, където се намира Вила Ялово. В тази Винарна ще може истински да се насладите на вино правено по хилядолетна традиция, което ще ви очарова с аромата, чара и вкуса си. Повярвайте ни - прекрасно локално вино с хубава локална храна и красива гледка - това планинско кътче ще Ви накара да не искате да го напуснете.

Ако пък сте любители на възрожденската кухня и уюта, ще Ви препоръчаме ресторант “Щастливецът “, който взима името си от псевдонима на писателят Алеко Константинов.

Това място със сигурност може да Ви направи щастливи с миксът си от зашеметяваща гледка, вкусна храна и уют.

 

Това беше нашият малък лист с места , които трябва да посетите докато сте във Велико Търново . Надявам се да ви хареса и до следващият път.
31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички