• mitkoboev

Домашна Готварска Книга дългоочакваната книга

Актуализирано: 6.09.2020 г.

Нека не ни се вижда обидно ако си кажем правичката : "ако има нещо занемарено у нас и въобще у семейният ни живот, то е готварското изкуство". Много хора казват днес това , но това всъщност е цитат от 1895 година - от книгата, която ще ви представя днес. Едно четиво, пълно с рецепти, което повярвайте ми, ще обърне цялата ви представа за кулинарното изкуство и какво всъщност градските хора са яли и готвили .

 


Представете си България след Освобождението: хора, търсещи знание, искащи, можещи. патриотично настроени, борещи се.

Мъжете мъчат да се докажат и да успеят, а жените - да покажат своята свобода, стил и класа . Но и до днес е така. Едно от нещата, които ни свързват всички с храната е любовта към готвенето. Даже и през далечната 1895г. хората са търсели, интересували са се и са гледали да покажат нови знания и умения в кухнята . Готвачите и тогава са били на почит и хората са се стремели да достигнат нивото и класата им . И тогава тези кулинарни артисти са се опитвали винаги да изненадат и впечатлят гостите си с нещо модерно, различно, цветно, хубаво и екзотично . Но нека да стигнем до същината...

Книгата, която ще ви представя днес е „Домашна готварска книга“, издадена още пред 1985 от “Българския Алманахъ“ и предложена във Фототипно Издание от Сдружение Българска История . Това, драги читатели е нещо, което задължително трябва да купите и да прегледате. Повярвайте ми, тази книга ще ви учуди какво са яли тогава хората в града. Както споменахме, това четиво и тогава, и сега има една единствена цел - да накара хората да готвят и да експериментират. Ще откриете, че гражданите през Възраждането не са яли само боб. Истината е, че вътре въпреки очакванията ви, ще намерите рецепти за скариди , за раци бифтеци и много много други...Но това което наистина ще ви направи впечатление, е че хората не просто са се опитвали да готвят , а са се мъчели да комбинират различни вкусове като рецептите за Ябълково Суфле , Желе от шоколад, както и много рецепти за различни сладоледи. Мога да ви кажа ,че ще видите много френски , холандски и руски рецепти .Което само посебе си е показател, че нашите сънародници от онова време са обичали да опознават света.


Но ще спрем дотук. Препоръчваме ви да си закупите тази книга, която ще ви остави учудени какво са готвили хората и колко всъщност е била развита кулинарията и готварството през Възрожденските години.

84 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички