• mitkoboev

Водещите тенденции в ХоРеКа индустрията през 2021 година

Статията е в 2 раздела – ресторантьорство и хотелиерствоС напредването на годината как ще изглежда пътуването? Как може индустрията на хотелиерството да възстанови доверието на пътниците, като същевременно демонстрира устойчивост? Какви са пътеките за връщане към стабилност на заведенията откъм работа и клиенти?


Проблемите в икономиката са огромни по целия свят. Най-засегнат от всички по стечение на обстоятелствата остана ХОРЕКА бизнеса. Много от хотелите и ресторантите затвориха завинаги, други трябваше да преустроят работния процес из основи , за да се нагласят бързо към новите условия на работа.


В резюме за 2020 г. сериозните ограничения за пътуване които се поставиха, Световната туристическа организация (UNWTO) съобщава, че пристигащите международни туристи са намалели със 74 % през 2020 г. в сравнение с предходната година. Това се равнява на спад от около 1 милиард международни пристигания, връщайки индустрията до нивата, наблюдавани за последно в края на 80-те години.

В перспектива повечето експерти не очакват пълно възстановяване през 2021 г., което започна с много страни, които все още се борят с втората вълна на пандемията. Според изчисленията на UNWTO на индустрията ще са необходими между 2,5 и 4 години, за да се върне към пред-пандемичните нива на пристигане на международни туристи.

Европа е само малък пример колко силно се свива хотелиерството през 2020г.


В Шефс Клуб София вярваме, че комбинация от ускорено усвояване на технологии, засилване на устойчивите практики и открита съвместна работа на държави и организации ще е нужна, за да поправим щетите от КОВИД-19, както и да покажем сигурност на нашите потребители.

Темата за бъдещето на ХОРЕКА сектора вълнува всички. Плод на нашите постоянни дискусии са няколко тенденции и мотиви, които определихме и които силно вярваме, че ще намалят дълготрайния ефект от пандемията върху бранша ни при правилното им изпълнение в България. Разбира се, всяка една точка от тези навлизащи промени може да се разгледа като двигателна сила, която да доразвие страната ни и като конкурентно-способна на международно ниво, с мисъл за благополучието на туризма и туристите.


Първият списък, който изготвихме, се отнася за хотелиерството:


1. Удължен престой

Хотелите и курортите масово въведоха програми и пакети за удължен престой миналата година и тази тенденция ще продължи и през 2021 г.

„Пътуващите ще се стремят да предприемат по-малко пътувания - ако не са принудени поради постоянни ограничения за пътуване - но тези, които пътуват, се очаква да останат и за по-дълго, за да вземат каквото могат, когато могат“, казва анализаторът на GlobalData Travel & Tourism Ралф Холистър.

В неотдавнашно проучване сред 8 500 пътници в свободното време 71% казват, че ще пътуват незабавно или в рамките на 1-3 месеца след премахването на ограниченията за пътуване. Тези прогнози са силен индикатор, че хотелиерите ще се вгледат все повече в разработването на пакети за местният турист и потребител. Кампании като „Преоткрий България“ показват, че има интерес и голяма пазарна възможност да се тласне сектора.


2. Икономиката на споделянето на ресурси

Икономиката на споделяне е далеч след експерименталния етап в хотелиерството. Тя предефинира индустрията и се очаква да нарасне през следващите години. Това, което се случва в почти всяка област, е, че се създават интернет платформи, където хората, които са готови да споделят или разменят стоки или услуги, могат да се свържат директно. Традиционните посредници, така нареченият middle-man, биват просто премахнати. Това е икономиката на споделянето, наричана също икономика на съвместно потребление. Понастоящем Airbnb, Expedia и други платформи за споделяне на икономика предоставят нови преживявания за гостоприемство на клиентите.

Смята се, че икономиката на споделяне ще нарасне от 15 млрд. долара през 2014 г. до 335 млрд. долара през 2025 г. И за хотелиерите икономиката на споделяне позволява по-гъвкаво управление, преустройване на стаи, апартаменти и сайтове, за дългосрочно използване като пример са ZOKU апартаментите. Малки фирми и стартиращи компании могат да се възползват от специално направени „co-working“ пространства (стаи) и приходящи пакети за изхранване или услуги. Имотите за настаняване и местата за настаняване, изброени на такива платформи, не трябва да спазват същите правила и разпоредби като традиционните хотелски стаи.

3. Широкомащабна дигитализация

КОВИД ускори с няколко степени усвояването на широк спектър от технологии служещи да помогнат за улеснението на потребителя и същевременно да спомогнат за по-безопасни хотели. Тъй като са голямо количество, но всеки от тях е силно спомагателен за индустрията ще ги изброим под тази категория:

a. Виртуална и добавена реалност - Виртуалната реалност (VR) трансформира и обогати хотелиерството. По този начин много бизнеси включват VR за различните възможности, които създава. VR в хотелиерството се прилага при пътувания, обиколки на хотели и процеси на резервация. Заедно с добавената реалност, VR позволява на клиентите виртуално да изживеят отдих в хотелска стая или да изследват близките атракции. През последните години VR подобри клиентското изживяване при проучване на околностите. За обикновения клиент VR предоставя по-точна информация, свързана с резервирането на хотелска стая. Четенето на описанията избледнява в сравнение с VR, което предлага на клиентите възможност практически да изпитат нещата сами. По този начин хотелите се възползват от концепцията за маркетинг „опитайте преди да купите“. През 2019 г. бяха продадени 7 милиона AR и VR устройства. Ръст от 7,7 пъти се прогнозира за световния пазар на AR и VR между 2018 и 2022 г.

b. Безконтактни услуги - Минимизирането на точки за контакт ще продължи да бъде основна цел в туристическия сектор през новата година, тъй като хотелите, както и летищата, ресторантите и други места са се насочили към мобилни приложения и QR кодове, за да намалят разпространението на потенциално вредни микроби. През 2021 г. хотелите ще увеличат приемането на технология, която намалява броя на допирните точки. Възможностите като онлайн чекиране и напускане, мобилни ключове и настройки на стаите, контролирани от технологията Internet of Things (IoT), ще станат много по-често срещани. С това дори и в по-нормални времена, мобилните чекирания могат да позволят на клиентите да се възползват от самообслужването и ще направят пристиганията част от клиентското изживяване много по-бързо.

c. Чатботове – „Chatbots“ са друга от основните тенденции в гостоприемството, свързани с обслужването на клиентите, и могат да бъдат особено полезни за бързи отговори на въпроси, дори когато няма човешки персонал. В много случаи това може да доведе до резолюции за първи контакт, но чатботът може също така да събира информация и да я предава на човешки представител, ако е необходимо. Хората в хотелиерството трябва да се справят с увеличения брой въпроси, които клиентите ще имат относно корона вируса и ограниченията в рамките на местата за настаняване и ресторантите. Chatbots ще могат да отговорят на най-основните въпроси в тази област в рамките на секунди, като помагат за намаляване на нивата на стрес за всички участващи.


d. Мобилни приложения и апликации - Хотелите и курортите вече използват мобилни платформи за лоялност на своите гости, брандиране на компании, реклама, кръстосани продажби и маркетингови програми. Мобилните приложения вече са задължителни за хотели и други свързани бизнеси. Днес на пазара се предлага и различен софтуер за управление на хотели. Мобилните приложения в индустрията за хотелиерство са тествани и доказани, че осигуряват отлично клиентско изживяване. Удобните за мобилни устройства уебсайтове и приложения, както и актуална информация на живо, стимулират растежа на цялостния бизнес. Освен това мобилните технологии преодоляват разликата между клиента и самия хотел. Проучванията разкриват, че има постоянен ръст в предпочитанията на гостите за мобилни приложения, свързани с хотелиерската индустрия. В доклад от февруари 2019 г. мобилните устройства представляват 48% от прегледите на уеб страници в световен мащаб, като Азия и Африка са водещи.


4. Зелената устойчивост

През последните 10 години хотелиерите прилагаха практики за устойчивост на своите имоти. Това даде значително въздействие върху околната среда, подобрено преживяване на гостите и стимулира общите приходи. Постоянното разработване на екологични технологии намалява разходите за хотели и подобрява ефективността. Правителствата също започнаха да дават икономически стимули за изграждането на имоти, които включват зелени технологии. Тези стимули варират от отписване на данъци, ускорени регулаторни разрешителни, финансови субсидии и отстъпки за премии за застраховка. Устойчивата бизнес култура влияе все повече върху решенията на клиентите за резервация. Проучванията също така отбелязват, че по-младите служители са по-склонни да работят в индустрии, чиито фокус е разширен върху развитието на общността.


Тенденциите за ресторантите

В света на ресторантьорския бизнес ситуацията също не е розова. Хиляди заведения затвориха понеже не съумяха да се преборят с последиците от корона вируса, като оставиха без работа голям брой служители.

Експерти прогнозират, че само в САЩ индустрията може да загуби 240 милиарда долара, а на глобално ниво сумата все още не може да се предвиди. Но както и при хотелиерството, освен негативи, COVID-19 допринесе и за някои положителни промени, които се появиха в ресторантьорския бизнес.

Ние от Шефс Клуб София набелязахме основните тенденции, които вярваме, че ще продължат и след пандемията, и които родните ресторанти могат да последват.


1. Разнос по домовете: Първата и голяма промяна, която забелязахме е, че много от ресторантите се обърнаха към клиентите по-близо до тях , като започнаха да приготвят по-локална храна на по- достъпни цени. Един пример за подобен тип ресторант е ‚ТИАН‘ във Виена, който намери интересен начин за интеракция със своите клиенти, като започна да продава кутии с готови продукти и инструкции как тяхното ястие да се сготви и да се сервира, за да се запази усещането и духа на ресторанта в крайния потребител.. Други похват, който ресторантите правят е да се насочат, от много детелини и изискани ястия във по достъпни и лесни ястия, но със техника така както Шеф Рене Редзепи, отвори ресторант за бургери, за да може да е по-достъпен за повечето хора. Само през 2020 приходите от поръчки по домовете през различни платформи до 40 милиона което е ръст с 13% от предишната година. Това показва, че доставките по-домовете ще продължат още дълго време.


2. Ресторантите дойдоха при нас- По последни данни от Американската асоциация официалният брой на персоналните готвачи е 6000 и конкуренцията в тази област тепърва ще расте. Само в САЩ и Европа безработните главни готвачи са над 200 000, голяма част от които обмислят трайно да се пренасочат в този бизнес. Според данни на Асоциацията цените за наем на персонален готвач са вече много по- достъпни за средностатистическия клиент.

3. Социалните медии – новата съставка в менюто на готвачите : Много шефове припознаха социалните медии като нова трибуна за изява. Големи имена като Томас Келер и Масимо Ботура започнаха да правят онлайн курсове, с които достигнаха още по-голям брой хора, а същевременно съумяха да демонстрират много умения. Други готвачи като Heston Blumenthal започнаха да споделят интересни рецепти за всеки ден, които да можем да сготвим в къщи. Друг подобен пример са готвачите от компанията Alain Ducasse.


4. Pop-ups - Напоследък започва да набира популярност и така наречените Pop-ups. Много от готвачите, предимно в САЩ , в стремежа си да достигнат до повече клиенти, започнаха да правят изненадващи отваряния на централни места и да приготвят улична храна за хората. Пандемията направи поддръжката на ресторант икономически неизгодно и до голяма степен невъзможно. Ето защо много готвачи се насочиха към т.нар. Food Trucks като алтернативен вариант да продължават да доставят хубава храна, но все още да са близо до своите клиенти.


5. Чистота и повече място като стандарт - Все повече хора, започват да се интересуват как техният любим ресторант работи и каква е хигиената както в самият обект, така и в кухнята. Според проучване на Forbs все повече клиенти също гледат и за тяхното лично пространство и дали има повече разстояния от седящия до тях. Основно предпочитание сред клиентите при търсене на заведение, е да има места за сядане навън, което накара голяма част от ресторантьорите да преосмислят концепцията си и да предоставят повече пространство и да помислят за изграждането на външни градини и опции за сядане.6. Ghost kitchen или т.нар. „призрачни кухни“ - Това е една много интересна концепция, създадена още преди пандемията, която представлява кухни под наем – готови и организирани за директна работа. През 2018г. техният пазарен дял при разноса по домовете е около 5% , според данни на CNBC, а покрай извънредното положение и затварянето на ресторантните, само за година делът на тази индустрия нараства с 30 %. Във времена, където има значителен отлив на директния достъп до клиентите и големия прираст на фирмите за доставки, ghost kitchen се явява като добро решение за готвачите, вместо ангажирането с поддръжка на голям ресторант.


7. Дигитализация при производителите - Покрай затварянето на ресторантите , много производители, до скоро снабдяващи само ресторанти и супермаркети, промениха стратегията и се насочиха към крайния потребител. Забеляза се значителен ръст в използването на социални мрежи, интернет платформи или мобилни апликации, в които различни малки и големи ферми могат да продават своите продукти. Това даде възможност клиентите да се докоснат до продуктите, които техните любими ресторанти използват. Отделно все повече малки производители започнаха да се появяват по щандовете на супермаркетите, които от своя страна също насочиха маркетинга си към промотирането на локални ферми.


Като цяло 2021 също се очертава доста бурна и различна и по-голямата дигитализация и по-бързото размиване на границите между ресторанти, производители и клиенти. Макар и бурни и не сигурни времена , всяка такава криза има и лечебен ефект и отваря вратите , за по нестандартно мислещите и различните.

Така че ние от Шефс Клуб съветваме, да продължавате да се развивате. С глобалното пускане на ваксините COVID-19 в ход, всички ние се надяваме на по-светли дни напред, заедно със завръщането на туризма в глобален мащаб.


Ресурси:

https://www.revfine.com/hospitality-trends/

https://hospitalityinsights.ehl.edu/hospitality-industry-trends

https://www.travelpulse.com/gallery/hotels-and-resorts/10-trends-that-will-shape-the-hospitality-industry-in-2021.html?image=9

https://financesonline.com/hospitality-trends/#link10


299 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички