• mitkoboev

История на Бирата в България Част 2

Здравейте приятели,


Както обещахме днес е 2 част от нашата статия . Тук ще разкажем малко за началото на новата бирена революция в България и ще ви дадем няколко напитки който трябва да опитате. Но преди това нека да си припомним малко за първата такава.

Както бяхме споменали, в България тя започва след Първата световна война и продължава до 1945 година. Toва е времето, в което много българи разбират, че тази напитка има голямо бъдеще и навлизат в тази индустрия като създават фабрики, работещи и до днес под имената на големите фабрики за бири , който познаваме, като „Шуменско“ и „Каменица“ и др. Все имена, с които сме израснали като деца, както и нашите родители.


 

А днес ще поговорим за втората такава революция, която започва след 1989 година и е още в разгара си. Както знаете, след промяната много хора започват отново да виждат потенциял в бирената индустрия . Но като всяко ново начало, това е трудно и крие много рискове.

Днес обаче вече има много повече свобода за развитие, което дава необятни граници за бирената индустрия в България.

По последни данни в страната има регистрирани 150 марки и стилове бира - от малки до големи фабрики.

Това само по себе си, за 6 милионна нация означава , че тази индустрия процъфтява .Но освен марки бира навлизат и много баровете, специализирани за бира ,в които ще можете да намерите специални видове за най-големите любители на тази напитка . Все повече започва да навлиза така наречената професия -„ бирено сомелие“ и много от ресторантите също започват все повече да използват бирата като средство за готвене вместо виното. Отскоро започва да набират и голяма известност така наречените крафт бири.


Процесът на производство при тях до голяма степен се прави на ръка от много малък кръг хора. Бирата се произвежда в определени периоди .При крафт напитките вкусът и ароматът винаги са уникални и специфични и това отделя всяка марка от друга .
 

Заинтригувахме ли ви кои са тези крафт бири, които трябва да опитате?


Нека започнем:


- „ Диво Пиво“- което се прави в първата българска микропивоварна. Също позната под пивоварна 359 намираща се в софийското село Мрамор. Тази бира се прави с водата, която тече от селото. А при вкусването на тази напитка ви очакват една еуфория от вкус и качество , които се срещат в много малко подобни бири.


- „Бял Щърк“- Това е бутикова бира . Специалното за нея ,е че тя е ферментирала втори път в бутилката. Този вид бира е направена с деликатен баланс между хмел и малц. Една бутилка от тази напитка, ще ви накара да се чувствате наистина специални . В тази бутилка е събрана освен класа, стил и много любов.

Luc`s – Наричана по-скоро жива бира. Създадена по белгийски стандарт, тя е различна , защото е прясна , нефилтрирана и се консумира до 72 часа след производството .Ако искате да опитате от нея може да посетите град Трявна и бирарията със същото име. Но ако не ви се пътува а исакте все пак да се докоснете до напитакта , вече може да я опитате и в град София в Студентски град в бирарията Luc`s . Но силно Ви препоръчваме да посетите Трявна , за да се докоснете до извора.
- И последната бира, която ще ви предложим, е “Metalhead brewery”- За нея може да се каже, че е наистина бира с характер. Произведена в град Бургас, тя е придобила голяма популярност между хората с нейната уникалност. В нея се сливат музика и стил , в един неустоим вкус.

 

Списъкът е безкраен и има още много бири , които можем да ви предложим, но ще се спрем засега дотук . Надяваме се да сме успели да ви запалим да изпробвате повече от тези напитки . При тях също като виното всяка бутилка е уникална сама по себе си.


А ние от Шефс Клуб ви приканваме да пробвате и опитвате от нашите местни бири и нека всички заедно да помогнем на тези малки локални бизнеси да продължават да ни радват със техните продукти и в бъдеще .

94 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички