• mitkoboev

Готвенето

Драги читатели днес ще се разясни какво е всъщност да сме гурме готвачи и как преминаваме през понякога различните клиенти.


 

Да започнем готвенето за нас не е просто да се направи и забърка нещо то е начин на живот и философия . Примернонаш ден започва най-рано в 6 сутрента а за някой и от по-рано и винаги започва с продуктитеи тяхната проверка за качество когато пристигнат. За да може клиентът да се наслади на едно хубаво ястие , а това винаги се свързава с качествени продукти . И да ви призная нещо за много от хората кафето е нещо хубаво което се пиенякъде седнал и на спокойствие , но не и за готвачите . За повечето от нас кафето е на крак и бързичко , защото всичко трябва да е готово , за да може клиентите да имат едно приятно изживяване от храната. По приницип една смяна на готвач в гурме ресторант винаги трае около 14 часа минимум на крак в много от случйте без никаква почивка и даване на цялата си енергия , за щастието на клиентът. Но винаги радоста от създаването на един шедьовр накрая на деня е просто невероятна .Но до достигане на целия перфекционизъм трябва да има един добър екип.
Знаете ли драги читатели понякога ние готвачите сме заедно в кухнята повече от колкото с нашите семейства и приятели , ние сме там в кухнята на всеки празник, за да може клиентите да са щастливи, за да може те да се насладят на всеки един момент от техния престой. Ние жертваме нашето времевинаги за вас и да ви призная и ние имаме лоши дни като всеки друг, но разликата, е че ако твойте колеги са наистина екип , без знаечение колко е лош денят ти твойте колегище са до теб и ще ти помогнат, това е голямата разлика между нас и много други хора и техните професии.


 


Но това повярвайте ми ни прави освен задружни като семейство, но и създава много силни вързки на респект един към друг . За съжаление преди години, когато строят и моделът не е бил такъв и готвачите са нямали правата и удоволствията да експериментират с храната си и да показват свойте идеи както и да създават такива силни връзки между тях си . Но днес всеки един готвач уважава своя колега и загърбва свойте лични пререакния към него в името на по-хубава цел . Едно нещо е остаало винаги не променено в кухнята и това е респектът и уважението към човекът с повече опит от теб и структурата в кухнята. И ще кажа едно нещо на много от младите готвачи , че кухнята е и училище без значение къде сте винаги може да го използвате да научите себе си на нещо и да вземете нещо от някой . Едно Ви казвам работете за себе си и вашето лично развитие . Винаги работете да сте по-добри от преди .И както винаги във всяка професия клиентът е най-важния рефер , но и както навсякъде не всеки клиент може да ви хареса и някой ще ви критикува. Да сме си честни ще имате и клиенти който са чели малко и ще ви казват кое как се прави и ще се мъчат да Ви учат . Други ще искат да Ви покажат и наложат своето мнение и идеи .Всеки се е сблъсквал с такива клиенти . това е нормално и да Ви казвем , за жалост ще ги имате ще имате и клиенти с пари който мислят ,че щом са при вас те имат правата да искат всичко.На таквиа клиенти ще трябва чисто и просто и винаги да им се обясни, че те не сядат на гурме рестоант , за да се наядат или да казват нещата как да се направят , а сядат за да разберат и видят мисленето философията и начинна на готвене на човекът който ги е създал . Както и готвачът да разбере , че без значение какво винаги ще има хора които да му казват кое е по- добре , но лично един готвач трябва да приме дали искада приеме критиката или не. За жалост такива клиенти има много и това е един от страничните ефекти от надигащият се интернет и любовта на хората да са по-близко до храната.В същото време това , че професионалните техники и начини на готвене стават все по-достъпни за обикновенният човек, но това е винаги нож с две устриета , защото макар и да се появяват такива клиенти това също показва и духът за екпсерименти на хората .Така , че това са изцяло неизбежни неща в новото време и една индустрия, която е като жив организъм и се развива и променя всеки един ден.


 

Така че молия всеки клиент да разбере , че когато отива в гурме ресторант той отива да усети идеята и философията на готвача, както и всеки готвач да знае, че е трудно да угодиш на всеки.

Както един Американски писател казва “ Не мога да ви дам точна рецепта за успех, но мога да Ви дам рецепта за провал : Опитайте се да угодите на всички”
78 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички