• mitkoboev

Шоколадения Цар на България


Както знаете, всеки познава твърдия шоколад и е израснал с него. Без значение дали си малък или голям едно е сигурно, всеки път когато ти подарят хубав шоколад ти се радваш, той те прави щастлив.Много често се случва така, че те потапя в спомени за детството - как твоята баба или дядо винаги криеха едно шоколадче за теб, когато им отидеш на гости.Как твоят брат или сестра винаги ти купуваха шоколад, за да те накарат да пазиш някаква тайна. Сигурен съмче много от вас ще се припознаят тук .

Но да не изпадаме в много спомени. Днес ще Ви потопя в историята на човека, заради когото имаме тези спомени и възможността да създаваме нови с нашите деца . И така днес ще ви разкажем за Царя на Шоколада в България - Велизар Пеев.Нека започнем малко по от рано. В зората на 20 век обикновеното население в България било запознато само с шекерът, локумът, халвата и бозата. По това време шоколадът се е подвизавал в царския двор макар и внесен от Франция и Австрия. Много малко хора са се осмелявали да го опитат, защото са мислели, че е отрова или други нечистотии.

С времето обаче те разбират какво удоволствие е да го ядеш и колко е по-хубав от ползвания до тогава като лекарство шоколад за пиене.


 

И точно тук идва времето на Велизар Пеев, който е роден на 21 май 1859 във все още Османския град Чирпан. Израснал в бурни времена с навършването на 19 години той започва своята военна кариера в Санкт -Петербургската Военна Академия, която завършва с отличие. На поканата да остане да служи там той отказва, защото иска да се завърне в България. В Родината той гради успешна военна кариера, но това сякаш не го запълва. И така след уволнението си той заминава за Париж и там започва работа във шоколадовата фабрика ‘Севи Жан-Жан. От тук започва неговата уникална кариера като Шоколадения крал.


Велизар Пеев се научава на занаята и в един момент се връща в България с френския майстор на шоколада Коломб и няколко работника, за да отвори първата си работилничка за сладко. Първоначално тя е в една порутена къща на Ул “Ломска “ 14 в гр. София. След това той съумява да издигне четириетажна сграда на днешната улица ‘Екзарх Йосиф пред Халите. С внасянето на машини от Австрия и Франция прави една наистина модерна фабрика за времето си. На неговото отношението към работниците му може всеки да завиди и днес, защото във фабриката освен модерни машини е имало стол, кухня и баня.

След започването на една от войните по това време, Велизар Пеев изнася своето производство в Своге, където освен нова фабрика строи и електроцентрала и къщи за своите работници, защото знае, че за да има добро производство те трябва да са щастливи.


С времето неговите шоколади се популяризират. Той дори започва да произвежда пакетирани в луксозни дървени кутии бонбони за царския двор и всеки, който може да си ги позволи. Интересното за тях е че те винаги са били обект на говор и мистика. Много хора са мислели, че това са австрийски или френски бонбони и винаги са оставали очаровани от факта, че всъщност са Български и произведени близо до тях.


Един много интересен факт за Велизар Пеев е, че освен с целеустремеността си той е известен и с това, че е правил своите рекламни кампании сам. Пример за това е как в началото на своята кариера той е обикалял с каруца, върху която е било написано името на фирмата, а с развитието на фабриката си започва да използва закрит автомобил за тази цел. Друга негова хитрина е била изготвянето на стикери за деца (точно като днешните), които те да събират с всеки следващ закупен шоколад. Той дори е правел някой от стикерите редки за да стимулира продажбата на продуктите си.


 

Това е историята на Българския шоколад, който и до ден днешен се произвежда и ползва в сладкарството. Ето и едно предложение как да си направите нещо сладичко с него. Представяме Ви Шоколадова Тарта „Своге“.

84 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички