• mitkoboev

Бирата в България част 1

Студена бира и цаца на капанчето на плажа с приятна компания в лятна нощ. Наистина уникално и незаменимо чувство.


 

Както се подразбира любители на летни нощи на плажа тази статия от две части ще е за вас. В тази първа част ще Ви разкажем как нашата любима напитка пристига в България, установявайки се толкова трайно, че измества ракията от родната трапеза.

Нека не губим време и да започнем по същество. Появата на тази напитка в България е доста интересна и сравнително нова. Историята и започва през 19 век . След неуспешният опит за революция в Унгария лидерите на това движение и част от участниците му емигрират в България. Те се заселват в тогава силно развитите региони Видин и Шумен. Именно Шумен става сцена за зараждането на бирата в България .


С пристигането си Европейските мигранти бързо успяват да развият културния живот в града и така го правят още по-голям притегателен център. Именно тогава през 1882 г. професионалният чешки пивовар Франц-Франтишек Милде основава бирената фабрика „Шуменско“ в Шумен. Той също така помага за основаването на Българската асоциация на пивоварите още същата година.


Неочаквано тази напитка много бързо се популяризира из страната. Точно през тези години следва огромен бум във варенето на бира в страната. Чешкият инженер Иржи Прошек, който по това време е работил по-железопътната линия около София, описва направата на бира от обикновените хора. Той пише, че хората са ползвали много примитивен метод. Те са накисвали ечемика, оставяли са го да покълне, след което са го изсушавали и добавяли гореща вода и див хмел и накрая го оставяли да ферментира. Не след дълго Иржи Прошек и братята му решават да отворят пивоварна в София под името”Витоша”, като това всъщност е на всички известната ни “Ариана”.

Това далеч не е краят на пивоварните. Приятелите Рудолф Франк и Фридрих Сулцер също основават такава с помощ от други и започват производство в района на Каменица. Тази пивоварна продължава да работи и днес под същото име - така добре познатата ни ”Каменица”.

И като по естествен път хората, виждайки успех във фабриките за бира започват

да инвестират. Като за пример са предприемачите Касабов и Втичев, които отварят локална пивоварна във Варна през 1884 година.


Това се оказва доста добър бизнес и много хора започват да се интересува как може да отворят фабрика и да правят по-добро пиво от другите.По документи официално големите пивоварни след края на Първата Световна Война са 18 на брой, което за население от близо 4 милиона е било доста голям брой фабрики.Това развитие на пивоварната индустрия трае около 20 до 30 години и след краят на Втората Световна всички големи пивоварни биват национализирани, а малките затворени и изоставени.

И така до някаква степен завършва ерата на големия бирен бум в страната. Въпреки идването на новия строй любовта на българина към бирата не намалява, а напротив даже се увеличава. Пивоварните, макар и държавни, продължават да работят с пълна пара, а хората остават все така големи ценители на това все още сравнително ново пиво.


Това е краят на нашата статия за историята на бирата в България .

Обещаваме във втората част ще си поговорим за нещо още по-интересно - а именно: Новата бирена революция днес. Също така ще ви дадем няколко съвета за места, където може да опитате наистина хубави локални бири.

51 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички