Традиционни ястия и техните истории - Гювеч

Един разкар за ястията и историите зад тях през погледа на Димитър Боев - член на Шефс Клуб София

 

Нека да си го кажем направо: всяка държава и място има специфика, с която се отличават една от друга; нещо, което като кажеш, веднага се сещаш за тази държава. За Италия това е пица и паста, за Франция е гъши дроб и хайвер, за Испания е паеля, за Мексико е такос, а за сърбите - плескавица.


За нас? Вярвам, че това е Гювеч!

Това е нещото, което е възпято и в книгите ни даже от големите ни писатели като Иван Вазов и Любен Каравелов. Образът на един голям хубав накитен гювеч, полят обилно с вино, изяден от мъжка компания, подплатена с големи приказки за геройство и мечти, или показващ семейството - събрано на софрата, чупещо комат хляб и топейки го в голям хубав гювеч - е толкова показателен как това ястие присъства във всяка една част от нашето ежедневие, бит и култура .


Думата "гювеч" в тълковните речници най-често се среща с две значения: 1. Пръстен, съд. 2. Ястието, което се приготвя в този съд.Има и трето значение. В разговорната реч "гювеч" може да означава също изобилие, нещо допълнително, аванта.

Самата дума е с турско-арабски произход, както и много от считаните за класически български, сръбски и гръцки ястия.

 

Но като всяко ястие то е преминало през голяма еволюция, по времето на големите открития на Америка и на пристигането на новите продукти, България не е оставала по - назад от останалите страни от Европа в развитието на храната и доставката на новите продукти, но за разлика от другите, новите тенденции са се налагали по - трудно, заради това, че сме били нация, с повече селско население, без голям достъп на информираност. Но с времето и това се променя. Хората започват да променят продуктите, които използват в приготвянето на гювеч с нови и да експериментират.

Преди появата на картофи хората са използвали земна ябълка или така наречената гулия; преди зеления фасул сме ползвали бакла, а доматите сме замествали с друга продукция.

Като цяло хората са започнали да залагат каквито дарове на земята са били достъпни, но едно се е запазило през годините... Макар за голям период от време да е отсъствало от рецептите, то се завръща бързо и става все по - известно и търсено.. Това е самият глинен съд! Ползвани още от древни времена, глинените съдове са били най-хубави за готвенето. А за един истински гювеч той е много много важен, както и да е шарен, но освен един хубав гювеч, той трябва задължително да е съпроводен с хубава компания, вкусно вино и мек и топъл хляб.


Трудно е да се каже категорично дали само продуктите определят качествата на ястието или съдът, т.е. формата. И двете неща са важни, но изглежда пръстеният съд, който е дал и името на това ястие, е по-важен.Тук формата категорично определя съдържанието. Гювеч, изпечен в метална тава, не е истински гювеч, а различно ястие - месо със зеленчуци на фурна.

 

Това е едно прекрасно ястие, което винаги събира хората покрай трапезата и е оставя голям отпечатък в нашето съзнание!

148 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички