Солидарна кухня

Актуализирано: 25.03.2020 г.Да започнем с това, какво е значението на тази дума-така красива за произнасяне и така не използвана, и непозната в нашият език. Според тълковния речник солидарен е този, който е на едно мнение с друг, единодушен, колективен. В нашия сектор тези качества са най-важни!Солидарността е чувство на единство в разбиранията и взимна подкрепа, а терминът показва социалните отношения, които свързват хората един към друг.


Но най-ни допада, определението на Емил Дюкрем: "Органичната солидарност се появява с индустрилизацията и произтича от взаимозависимостта, макар че хората имат различно обучение и вярвания, различна специализация, те се нуждаят едни от други, за да изпълняват своите специфични задачи."


Точно и такъв е момента - нуждаем се един от друг, за да опазим себе си и околните.


Такива са и хората от Храна, не Война. Те са хора с различни обучения, вярвания , специализация и т.н., но с една обща цел. Организация създадена още през 80-те, която обхваща в момента целия свят.


В България тя съществува от 2004г. И до ден днешен продължява да се справя с изпитанията на съдбата. През годините сменят мястото си многократно, гонени от хазяйте, от които са наели помещение, недоволни съседи, които не харесва струпванията в техният квартал, инспекторат и институции възпрепятстващи ги да раздават солидарност.

Тя е изразена в различни аспекти.


Солидана Градина - където отглеждат сами свойте зеленчуци. Солидарен душ - където хората без подслон могат да се погрижят за своята хигиена. Солидарен Гардероб - където тези в нужда могат да се облекат и подготвят за дългите зимни нощи.

Солидарен масаж - за хора с увреждания. Солидарен хляб - където „месим да се смесим“ Солидарна кухня - където се приготвя топла храна,заедно с тези които не могат да си я приготвят сами.


Всяка Неделя в Солидарна кухня се включват доброволци, който искат да помогнат със събирането на дарения, на плодове и зеленчуци от Женски пазар, и след това се приготвят в тяхната ВЕГАН кухня, защото солидарността е не само към хората, а към цялата природа и всички в нея! Част от тези доброволци са именно хора, коити са нуждаещи, защото целта на събитието е да накара хората да помогнат сами на себе си и после и на другите! Тези, които са били в началото на опашката за солидарен обяд, сега са в кухнята, градината, пекарната и на събранията, които се провеждат заедно с другите. Режат, готвят, месят, чистят, говорят си с новодошлите, и ги насърчявад да не се предават, възвръщайки им самочувствието и карайки ги да се почувстват част от тях, част от нещо значимо, чяст от семейство, което можеби те никога са нямали!


Заедно с останалите дарения, се приготвят няколко топли ястиа като супа и яхния. Приготвят се сандвичи, плодовете годни за консумация се раздават на хората, заедно с хляба замесен в Хлебна къща София.Хората, които идват там са пенсионери, дали трудът си за бъдещите поколения и държавата, други измамени от системата или частни лица, трети претърпели здравословен или обществен проблем, след който не се вписват в „описанието“ за общество. Това са хора, които като се съберат и започват да се оглеждат за другият, дали е тук? Дали ще доиде? Дали някой го е виждал, дали този човек е добре? Въпреки ,че всеки един от тях си има своите проблеми и води своя собствена борба за оцеляване, те са пример за думичката Солидарност.


Тук идава и мисълта за колко от нас са солидарни, колко от нас са готови да загърбят проблемите и личните си ежедневия, за да помогнат на друг? Колко от нас са били гладни и без никаква представа кога ще ядат отново?

Точно в този момент ви приканваме да си помислите за хората не само в квартала, които подминаваме всеки ден, а за всички по цялата ни Родина и по целият свят, защото ако на нас ще ни е трудно в следващите няколко седмици, какво ще им е на тях?


В момента повечето социални учреждения в София и страната са затворени, така че тези места се нуждаят повече от всякога от нас, хората в професията, която знаем какво е гостоприемство, солидарност, колективност!

Затова от Шефс клуб София заставаме до Храна не Война, и всички останали организации, и ще ги покрепим както и с кавото можем, Вие нашите читатели можете да го направите също като, дарите средства парични, материални или с каквото се сетите, както и като доброволци всяка Неделя в Солодарна кухня!

В предвид ситуацията всяка помощ е добре дошла,но консерви, буркани, пакети и всякаква консервирана и стерилизирана храна с цел предпазни мерки, по-бързото й раздаване, както и по-кратко струпване на хора на едно място са най-наложащи в момента.

Маски ,дезинфектанти, ръкавици, спирт са необходими също, въпреки че са в недостик за всички!

Варива, брашно, мая, сол, захар, буркани - празни за поставяне на приготвената храна. Дрехи, прахове, сапуни, шампоани трябват постоянно!


Оставяме линкове до страниците с повече информация за организацията и начините, по които можете да помогнете. Можете да се свържете с нас Шефс клуб София, за да сготвим заедно или да замесим хляб в Солидарните мероприятия, или с идей как можем да помогнем на

Храна, не Война - защото храната е право, не привилегия!https://www.foodnotbombs-sofia.com/services/ https://www.facebook.com/FoodNotBombsSofia/ https://www.foodnotbombs-sofia.com/about/ https://www.foodnotbombs-sofia.com/donate/

258 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички