• mitkoboev

Сиренето по Балканите

История на един забравен продукт на Балканите -Сиренето

 Всички знаем за Италианските сирена или Френските сирена и всеки е опитвал някой от тях, но това е малко по различна история . Но да започнем от начало на всичко още по времето когато тук Балканите са били наричани Центърът на Европа когато тук е била съсредоточена цялата култура на модерния свят. Има един продукт, който е бил приготвян във много вариации и е бил важна част във живота на всички заради неговото неговите качества помагащи да се сдобиеш със много белтъчини, мазнини , минерали и витамини и това е било - сиренето. За разлика от днес преди е имало много повече видове сирена по тези места и тази статия ще го докаже. И сега да започнем според енциклопедията „Геопоника“ която дава много и най-точни данни за сиренето по тези земи тя дава и съвети за правенето и съхранението на сирене и един интересен факт , че според нея не се уточнява какво специфично мляко се използва аз се казва ,че те в огромна част се използва смесено. Но се дава едно много специфично нещо, че за сирене е необходимо мая и сирище( за тези който не знаят това са едни бели топчета близо до стомаха на ярето или козата който се вземат сошат и се получава сирище) но интересен факт , че в маята за сирене може да се замести със неядливата част на Артишока или пипиера или кожата от стомаха на домашните птици.

За съхранение се казва , че то може да се съхрани дълго ако в марината се добави топъл мед или шафран или то се измие в речна вода и остави да изсъхне а някой предлагат и то да се залее със сладък оцет и мащерка, но най интересният е че те предлагат и един хубав способ, който и днес се използва, но при сервиране и това е опушване на сиренето. За съжаление през тези векове хората са разделяли сирената само на меко( прясно) и сухо , но има големи доказателства, че е имало големи различния във тях в зависимост от зренето и подправките и маята са използвали по това време хората.

Най-големите производители по това време на сирене са били майсторите на остров Крит, власите и пафлагонтско поресто сирене(Пафлагония е област в днешна Турция) Но както споменах за жалост не се казва много какви са видовете , но се знае едно във описанията че : Сиренето от Крит е било солено и твърдо, но е било най-достъпно а най-хубаво е било Влашкото сирене, но най полезно е било Пафлагонтското сирене. Този деликатес през тези времена е играел голяма част в живота на хората и даже е бил част от съновниците и суеверията на хората. Макар и днес да не е точно така и много от тези сирена и занаяти в това да са загубени, силно се надявам със тази статия да се побутне днешният герой пазител на култура и храна през времето -Готвачът да възроди този занаят и да го върне там където трябва да е.

129 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички