• mitkoboev

Ревен или познат като Рюбарб

Ревенпознат по нашите земи за лечебните си качества ;но и използван от древни времена в кулинарията. Това растение има много дълга история и традиция. то е използвано по цял свят и е много функционално и лесно за отглеждане.Ревен растението е час от семейство лападови той главно идва от Азия още в древни времена, но бързо се пренася и по нашите земи и е силно популярен в западна и централна Европа за храна вкусъте леко кисел интересен , но много приятен и е лесно съвместим както за направа на хубав десерт така и за направа на хубаво основно ястие използва се и за напитки също много одобряващи при това като цяло той е нещо което може да се използва почти във всичко даже е бил използван за наркотик, но трябва да се спомене, че за разлика от много други листата на Ревена са токсични.Но да поговорим за развитието му по нашите земи, както се спомена ревенът пристига на Балканите от Азия още преди хиляди години, има източници, който споменават как още гърците и останалите народи са търгували с него на запад и най-вече със римската империя и те са били основните доставчици на ревен в Европа и най-ценната част от него са били пъпките , който са се считали за огромен делиактес за това и днес може да видите точно този вид ревен във Рила планина, но той е във Червената книга защото е силно застрашен от изчезване вид.

Но за разлика от запад където на примерно Полша са го ползвали и готвили с картофи и спанак а във Франция и Германия за конфитюри и сладки то по нашите земи ревенът не се популяризира толкова много за готвене колкото като билка и лекарство за гастрит или за по-добра обмяна на вещества пълен с витамини той е част от много диети за отслабване както и за подсилване на сърцето и много други.


Но за кулинарията, той не е много популярен, но все пак се е използвал обилно преди да влезе като застрашен вид, но с времето хората започват да използват неговия братовчед Киселецът, който е още по-лесен за използване и обработка и с подобни вкусови качества. И днес той се е установил като най- използван в кухнята от Българите, но все още има хора който успяват да отгледат и днес ревен и тази традиция започва да се завръща и днес може да се намери някой който да ти продаде или да го използват за храна отново както преди. Само, че както се говори за неговите вкусови и здравни качества, трябва да се спомене, че вината по нашите земи са били много известни не само заради региона и заради мястото, но заради и производителите в миналото хората са слагали заради неговата популярност и във виното, за да го направи по пивко и приятно за пиене.

Това е едно от растенията, който са оставили следи в нашата история и култура и живот от край до край, и сега възраждащо се растение бавно, но сигурно в България.

36 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички