Еволюция на храната част 1

Актуализирано: 25.03.2020 г.Днес живеем във най-добрите времена, за който много от нашите прадеди са мечтали. Период на голям подем, на неограничени възможности за всеки.

Но това всичко е постигнато със много много труд и разбира се неизбежна еволюция..


И днес ще ви разкажем за една голяма промяна при хората и това са хранителните навици, и как от стремеж за оцеляване, готвенето и

храната са се превърнали във модерна индустрия генерираща милиарди печалби.


В началото човекът единствено ловува и е бил хищник, до

момента, в който човекът се среща с огъня. Това е бил

преломният момент в човешката еволюция, в която Човекът рязко се разграничава от животинския свят. Човеът започват да готви и това променя всичко, завинаги. С годините хората са започнали да се установяват и да отглеждат различни култури, и малко по малко, започват освен месото присъстващо на тяхната трапеза да присъстват неща като хляб, зеленчуци и различни видове подправки, алкохолни напитки, и опити за по-хубаво приготвяне на храната както и нейното запазване през студените периоди и моментите, в който реколкотата би била не плодородна. По този начин се раждат и много от техниките за съхраняване на храна. Но и нещо по-интересно. Храната, бързо се превръща с мерител на добро състояние, добър живот и богатство, което трябва да бъде пазено от други земеделци, племена и народи. С течението на времето, войните и нападенията, който са се водили и започването на първите оформления на Народности и появата на първите крале и царе, храната много бързо се превръща във мерител на богатство и сила.


С времето, създаването на първите империи като Римската или Китайската започва истинска революция в храненето, момента ,в който армиите достигат до нови територии те носят със себе си нови техники, продукти и това е момента, в които хората започват да експериментират повече с храната, да смесват подправки, да използват различни продукти за направата на нещо до сега познато, да се описват пищни тържества с много храни, с всякакви различни ароматни подправки и "екзотични" продукти, както и алкохолни напитки като виното и медовина. Това е момент, в който се вижда истинското значение на храната и как тя наистина започва да разделя богатите от бедните в тези общества, и как също може да бъде обединител поставяйки я в центъра на трапезата.


През тези векове пшеницата и белият хляб са се считали за храна само за богатите, а бедните е трябвало да ядът типов хляб, защото се е смятало, че колкото по-бял е хлябът, толкова по-хубав и чист е бил. С появата на всички тези нови знания относно обработването на храната, са се появили и първите готвачи, които са били неразделна част от "висшата" власт, и са се носели с особено уважение среда обществото.

15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички