Балкантурист, или България - Швейцария на Балканите

Един преразкар за храната по българските земи в няколко части през погледа на Димитър Боев - член на Шефс Клуб София

 

Ако трябва да бъда откровен, отделяйки логото от това което представляваше, мога да кажа че определено заслужава овации за страхотният дизайн, и е по-добро от всички сегашни през годините. Но, да това е било Балкантурист гордостта успехът и най-голямата мъка на НРБ. Лицето на България за 40 години пред света и мястото, където само чужденци са били допускани, ако пък сезонът не е добър е можело и простосмъртното население да отиде там.


Но сега малко цифри и предистория за раждането на "Динозавърът". Туризмът във България се развива със много бързи темпове странно, но до 1944 България разполага със 370 хотела , но след смяната на режима всичко се национализира и обединява в така нареченото предприятия за стопанисване на хотели и ресторанти, нар. Хоремаг и но до това време както са казвали от ЦК на БКП "Там където има туризъм има и шпионаж" и туризмът не е бил позволен, но заради национализацията и проблемът със чешките приватизирани предприятия и договорката с Георги Димитров те да пращат туристи във България всичко започва да се развива много бързо. Няколко години по-късно през 1953 туризмът става вече държавна политика и започва бързо и мащабно строителство на хотели. до 1963 вече има подходяща база и тогава се създава Главно управление по туризъм, в което се обособяват три подразделения:


 

ДСП-Балкантурист - за обслужване на чужди туристи, като тук се отнасят туроператорските дейности, туристическа агентска дейност и туристическо обслужване;

ДСП-турист - за стопанисване и експлоатация на хотели и ресторанти, които не са предназначени единствено и само за чужди туристи;

ДСП-Родина - за организиране на туристически пътувания в страната и чужбина за български граждани.


И така идва началото на Балкантурист мястото където е направено така , че граждани да си направят резервация е почти невъзможно освен ако не си силен партиен член или не си със връзки и нещото и начинът да се покаже успехът на България така наречената Швейцария на Балканите . Странно , но от всичко лошо като храна и пропаганда Балкантурист и Държавата са успели да внесат и западна култура като например Кока-Кола това е бил огромен пробив във източния блок някой да внася западна култура за гражданите си , но все пак бизнесът си е бизнес. Като изключим това Балкантурист мястото където и да се намираш винаги ще е едно и също ще имаш еднакъв набор от храни и напитки и услуги ,че си е ужасяващо, като се има предвид продуктите който са се произвеждали заради недоимъка само и само да могат да задоволят чуждите туристи и естествено да покажат лъжливите успехи на републиката "част от пропагандата". И да завърша със малката любопитна вметка за гигантът Балкантурист, той е бил използван и за назидание и превъзпитание едно от нещата, който много хора не знаят, но ако са ви били хванали със любовница във хотел вие е щяло да бъдете арестуван и писмо да бъде изпратено до вашият работодател както и семейство, заради прозрачността на социалистическата система, и вие е щяло да получите обществено порицание и да рискувате работата си заради това.


 

Това беше една малка извадка от историята за Балкантурист, едно комунистическо предприятие както за внасяне на западна култура така и естествено добре измислена и за пропаганда и за порицание и превъзпитание на населението. За съжаление, носталгията е чувство, което дълго време е заслепявало много сънародници преживяли този период, че Балкантурист е бил високото качество с което са го пропагандирали.

79 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички